Urheilijaesittely: Aatu Kangasniemi

Rauta nousee kevyesti keskiviikkoaamuna klo 8.30 Askolan kirkonkylän kuntosalilla, kun yleisurheilija Aatu Kangasniemi tarttuu keskittyneesti painotankoon kiinni. Menossa on urheiluakatemian tunti voimaharjoituksen merkeissä.

16-vuotias Aatu aloitti syksyllä Askolan lukiossa II-asteen opiskelut ja tavoitteena on valmistua ylioppilaaksi neljässä vuodessa. Väljempi opiskeluaikataulu mahdollistaa vahvan panostuksen myös omaan urheilu-uraan, joka viime kesänä otti melkoisen loikan eteenpäin Aatun voittaessa kaksi arvokisamitalia oman ikäluokkansa EM-kilpailuissa Israelissa. Mitalien arvoa nostaa se, että ne tulivat saman päivän aikana. Ensin päivällä kuulassa pronssia ja sitten illansuussa moukarissa hopeaa.

Ensi vuoden päätavoite on Olympiafestivaalit Sloveniassa. Molemmat lajit ovat edelleen mukana ohjelmassa. Harjoittelu kovenee hieman edelliskaudesta. Voimapuolella on eniten kehitettävää, mutta siinä ei pidä kuitenkaan ampua yli, toteaa Aatu. Penkki- ja kyykkyennätykset eivät kuitenkaan välttämättä suoraan korreloi heitto- tai työntösuoritukseen. Tärkeintä on kokonaisuus. Tekniikka pitää pysyä kasassa ja treenillä hankitut lisävoimat pitää palvella ennen kaikkea sitä.

Urheiluakatemia tuo lisätunteja viikkoon, muuten arki pysyy kohtuullisen samanlaisena edelliskauteen verrattaessa. Harjoituskertoja on keskimäärin kahdeksan viikossa.

Harjoitusolosuhteet ovat täällä kohtuulliset. Etenkin kuntosali tarjoaa voimanhankintapuolelle hyvät olosuhteet. Lajiharjoittelun osalta tilanne voisi olla parempi. Moukarihäkkiä ei valitettavasti löydy ihan läheltä, joten turvallisen harjoittelun kannalta pitää matkustaa kesällä Nikkilään Sipooseen tai Porvooseen heittoharjoituksia tekemään. Porvoonkin heittokenttä on tosin sen verran lyhyt, että välillä joutuu heittovälinettä naaraamaan ojan puolelta. Talvella lähin heittopaikka on Liikuntamyllyssä Helsingissä.

Aatun valmentajaisä Harri ehtii töidensä lomassa hyvin mukaan seuraamaan harjoituksia ja parivaljakko etenee selvästi luottavaisin mielin kohti tulevaa kautta. Joulukuun alussa ovat lajileirit ensin Tampereella ja sitten Pajulahdessa, joissa pääsee pitkästä aikaa vaihtamaan kuulumiset muiden laji-ihmisten kanssa ja hieman vertailemaan, mitä kukin on syksyn aikana tehnyt.