Urheilijahaastattelu: Oscar Storgård

Borgå Gymnasiumissa toista lukuvuotta aloittava koripalloilija Oscar Storgård on juuri palannut takaisin kotimaahan nuorten alle 18 vuotiaiden EM-kisoista. Suomen joukkue säilytti paikkansa A-divisioonassa sijoittuen kolmanneksitoista. Sarjapaikka varmistui jännittävien vaiheiden kautta, kun viimeisessä ottelussa mentiin jatkoajalle. Siinä Suomi sitten venyi tarvittavaan voittoon.

Oscar pelasi turnauksessa heittävänä takamiehenä. Peliaikaa tuli turnauksessa koko ajan lisää. Loppupeleissä hän oli jo aloituskokoonpanossa mukana, mikä kertoo onnistuneesta kokonaispanoksesta ja läpilyönnistä kansainväliselle tasolle omassa ikäluokassaan.

Kesän alussa oli tilanne vielä se, että paikka maajoukkueessa oli hyvin epävarma. Hyvin sujuneet maajoukkueen harjoitusleirit ja pohjoismaiset mestaruuskilpailut avasivat kuitenkin reitin EM-turnaukseen. Ikänsä puolesta Oscar pääsee vielä ensi vuonnakin kyseisen ikäluokan EM-kisoihin, joten vastuu joukkueen menestyksestä lienee entisestään kasvamassa. Tämän hetken joukkueesta viisi poikaa on syntynyt v. 2001 ja ovat siten ensi vuonna vielä mukana.

Oscarin vahvimpia osa-alueita pelissä on hyvä heittokäsi. Tarkkuus ei ole sattumaa, vaan taustalta löytyy pitkäjänteinen työ. Tässä Oscarin mietteitä:
Harjoittelen heittämistä paljon. Omissa treeneissä tulee keskimäärin 600 heittoa / harjoituskerta. Onnistumisprosentti harjoituksissa on hieman alle 80 ja nämä ovat siis 3 pisteen heittoja. Tavoite on, että saisin sen hilattua yli 80 prosentin. Peleissä, jossa häiritseviä tekijöitä on paljon, onnistumisprosenttini tällä hetkellä on 37 luokkaa. Tässäkin on vielä petrattavaa. Haluaisin, että pystyisin pelitilanteessa suoriutumaan yli 40 % onnistumistasolla. Yleisesti katsotaan, että 33 % on ideaalitasolla, joten hyvällä tiellä ollaan.
Pituuskasvuni jatkuu vielä. Tällä hetkellä päälaki yltää 195 cm korkeuteen. Muutama sentti tulee varmasti vielä lisää, mutta ammattilaisten pelikentillä en pääse pituudella erottumaan. Sen takia pitää entistä enemmän kehittää teknistä osaamista. Myös fyysisesti minun on saatava lisää voimaa pärjätäkseni tiukoissa korinalustaisteluissa. Perustreeniviikko sisältää n. 10 – 12 harjoitusta. Joukkutreenejä on 4 plus peli, omia harjoituksia tulee keskimäärin 6 kertaa. Osa niistä on heittopainoisia, osa tapahtuu kuntosalilla.

Tulevaisuuden suhteen Oscarilla on selkeä näkemys. Ammattilaisuus kiinnostaa ja Lauri Markkasen esimerkki vie tietysti ajatukset helposti rapakon taakse yliopisto- ja NBA-liigaan. Kaikki tiet ovat kuitenkin avoinna. Opiskelu ulkomailla koripallon ehdoilla on houkuttelevaa. Sen ei välttämättä tarvitse tapahtua jenkeissä vaan Eurooppakin tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

Tällä hetkellä keskityn kuitenkin lukion opintoihin täällä  Porvoossa ja samanaikaisesti yritän tietysti auttaa omaa seuraani Porvoon Tarmoa menestymään tulevan kauden peleissä. Joukkueen runko alkaa olla valmis ja uskon, että oma panokseni tulee viime vuodesta kasvamaan. Tarmon periaate, että ulkomaisiin pelaajiin ei satsata, sopii joukkueelle hyvin. Olemme nuoria ja vastuun kasaaminen meidän harteille tuntuu pelkästään hyvältä. Peliaikaa tulee paljon ja se on oman kehittymisen kannalta tärkeää. Roolini seurajoukkueessa poikkeaa maajoukkueroolistani. Tarmossa ohjaan enemmän peliä, koska toimin pelinrakentajana. Siinäkin tietysti heittojen onnistumisella on iso merkitys.

Vaikka urheilu vie suuren osan vapaa-ajasta, jää siitä vielä siivu muihinkin rientoihin. Kaveripiiri on kyllä hyvin sporttista, joka helpottaa asioiden priorisointia.

Kansainvälisen tason myötä Oscar aloittaa tulevan lukuvuoden Urheiluakatemian I-tason urheilijana.