Kiia Lahtinen – Årets akademiidrottare

Kiia Lahtinen som gick första året på Linnankosken lukio har valts till det gångna skolårets akademiidrottare. Hon var målvakt i Finlands F18 ishockeylandslag som nådde fjärdeplatsen vid VM -turneringen i december.

Kiias utmanare till titeln var Borgå Gymnasiums Vera Stolt som deltog i undomarnas konståknings EM där hon blev 25:a, Janette Vänttinen från Askolan Lukio som deltog i EM i terränglöpning där hon sprang in på en 57:e plats och brottaren Kasperi Kauhanen från Linnakosken Lukio som för sin del deltog i ungdomarnas olympiafestival där han tog en 5:te plats. Fantastiska prestationer allihopa. 

Kiia, som har fått sin ishockeyfostran i Hunters, hamnade mellan stolparna lite av en slump i och med att laget helt och hållet saknade en målvakt. Efter att hon provat på i några träningar började hon gilla tanken på att bli målvakt. Det ledde så småningom till att hon också spelade målvakt i pojklaget. Karriärkurvan har stadigt varit riktad uppåt och för tre år sen fick hon inbjudan till Ishockeyförbundets scoutingläger. Därifrån har vägen gått via F16-seriens Europa Cup på våren 2019, där Finland blev tvåa till senaste december och F18 -VM.

Kiia spelade  i våras i tre ligamatcher med HIFK, och nu ser det ut att det kan bli ett  kontrakt med laget för nästa säsongen. Träningarna  är redan igång. Träningsveckan innehåller nu sex träningar varav tre är gemensamma och tre sköts på egen hand. De gemensamma träningarna hålls i Malm i östra Helsingfors vilket minskar på körandet en hel del om man jämför med att åka in till centrum. Hemma tränar jag grundkondition och intervallträningar.

Satsningen på idrotten har gjort att Kiia beslutat sig för att förlänga sina studier vid gymnasiet. Hon har nu siktet inställt på att bli student på 3 ½-år. Förlängningen möjliggör en tillräcklig satsning på både studier och idrott.

Jag har tyckt om akademins morgonträningar. De är ett bra komplement då det finns äldre pojkar i gruppen som skjuter ganska hårda skott. Det utvecklar verkligen. Jobba måste man om man vill nå sina mål. En karriär utomlands och i damlandslaget är målet konstaterar Kiia då hon mottar akademins diplom och träningsstipendium som årets akademiidrottare.  

Årets Akademiidrottare 2017 – 2020

2017 Kasperi Reijonen (orientering)

2018 Annina Levälampi (innebandy)

2019 Kasperi Kauhanen (brottning)

2020 Kiia Lahtinen