Idrottarintervju: Oscar Storgård

Oscar Storgård, som börjar sitt andra år i Borgå Gymnasium, har nyss kommit hem från basket-EM för pojkar under 18-år. Laget lyckades behålla platsen i A-divisionen genom att erövra trettonde platsen i turneringen. Platsen i A-divisionen säkrades först efter den sista ytterst spännande matchen som gick till förlängning där Finland lyckades tänja sig och knep den nödvändiga vinsten.

Oscars roll i laget var shooting guard. Han fick mera ansvaret i lag ju längre turnering pågick. I de tre sista matcherna fanns han med i öppningsfemman vilket är ett bevis på en lyckad helhetsinsats med ett internationellt genombrott i åldersklassen som resultat.

I början på sommaren var en plats i landslaget ännu mycket osäkert. Lyckade landslagsläger och ett fint genomfört Nordiska mästerskap banade dock väg för en plats i EM-truppen. Oscar är ett år yngre än de flesta i laget och har därför möjlighet att delta i EM-turneringen för U18 igen nästa år, då hans roll förväntas bli ännu större. I årets lag fanns fem spelare, födda 2001, med i truppen och dessa har alltså möjlighet till ett år till i samma åldersklass.

Till Oscars starkare sidor hör ett fint kast. Det är ingen slump att han är en bra kastare för bakom ligger ett målmedvetet långsiktigt arbete.

Oscars funderingar:
Jag gör mycket kastträningar. Under mina egna träningspass kastar jag i medeltal 600 kast per träning. Träffsäkerheten på träning ligger just under 80 % och då talar vi om trepoängskast. Målet är att lyfta  medeltalet till över 80 %. I matcher där det finns gott om störande element, ligger mitt snitt just nu på ca 37 %. Här finns en hel del att bättra för jag vill komma upp till en nivå på över 40 %. I allmänhet ser man 33 % som idealresultat vid trepoängskast i matchsituation så visst är jag på god väg.
Jag växer ännu. Just nu är jag 195 cm lång och några centimeter till kommer säkert. I basketvärlden  är min längd inget specielt så därför är det viktigt att utveckla mitt tekniska kunnande. Fysiskt måste jag starkare för att klara mig bättre i tuffa situationer under korgen. En normal träningsvecka innehåller 10 – 12 träningar. Lagträningar har vi fyra gånger i veckan (+ match) och egna träningar gör jag ca sex gånger per vecka. En del med fokus på kast och en del på gym.

Framtidsplanerna är klara för Oscar. Proffsspel intresserar och och i Lauri Markkanens kölvatten är t.o.m NBA en av många framtida möjligheter. Alla vägar är för tillfället öppna och tanken på studier utomlands på basketens villkor lockar väldigt mycket. USA är inte nödvändigtvis det ända alternativet utan här bjuder Europa också på fina möjligheter.

För tillfället koncentrerar jag mig på gymnasiestudierna  här i Borgå och på att hjälpa mitt lag, Porvoon Tarmo,  till en lyckad säsong i basketens  division 1 A. Lagbygget börjar vara klart och jag tror att min roll kommer att växa jämfört med senaste säsong. Förenings princip, om att inte satsa på utländska spelare, passar fint. Vi är ett ungt lag och det stora ansvaret som sätts på våra axlar känns bara som en bra sak. Jag kommer att få mycket speltid och det är jättebra för min utveckling. Min roll i  klubblaget skiljer sig en del från den i landslaget. I Tarmo leder jag mera spelet från min point guard position där också kastens betydelse är stor.

Trotts att idrotten upptar den allra största delen av fritiden hinner jag också med lite annat. Mina kompisar är till största delen också idrottare så det blir inga problem med prioriteringarna.

I och med att Oscar nu nått internationell nivå som idrottsman, inleder han  det nya läsåret som I-nivåns idrottare i idrottsakademin.