Presentation av idrottaren Janette Vänttinen

För långdistanslöparen Janette Vänttinen, som går andra året i Askolan lukio, har hösten varit fartfylld. Hon fick representera Finland i både Nordiska- och Europeiska mästerskapen i  terränglöpning.

Förra våren löpte jag in som tvåa i min åldersklass på FM i terränglöpning, så förväntningarna på sommaren var höga. Ban-säsongen gick tyvärr inte enligt planerna på grund av en del hälsoproblem. Efter den sommaren kändes det väldigt bra att få delta i terränglöpningslandslaget på hösten. Det var en fin känsla då jag för första gången fick dra på mig landslagsdressen och ställa mig på startlinjen med Europas allra bästa löpare i min åldersklass. Det gav mig en rejäl dos självförtroende samt motivation att fortsätta satsa på löpningen.

Jag har nu tränat målmedvetet i fem år i Porvoon Urheilijat i Petri Sundéns träningsteam. Jag tränar nu 7 – 9 gånger i veckan och är uppe i nästan 100 km under hårda löpveckor. Teamet tränar tillsammans fyra gånger i veckan i Borgå. Dessutom har jag två akademimorgonträningar som jag gör på ett gym nära skolan. Resten av träningarna handlar om att slita vägrenarna i och kring Monby.

För Janette har det gått bra att kombinera studier och träning eftersom hon genast från början beslöt att förlänga gymnasiet med ett år. På så sätt fick hon ett lugnare helhetsprogram som hon bra orkar med.  

Årsskiftet tillbringar Janette på träningsläger i England. Föreningen har fina kontakter till en idrottsförening nära London. Där kommer vi att träna ett par veckor tillsammans med London-föreningens löpare och om allt går som planerat så deltar vi också i en terrängtävling som en del av lägret. Såna här läger ger välkommen omväxling i träningen.

Som mål för den kommande säsongen nämner Janette förbättringar av personliga rekord på olika sträckor samt FM-tävlingarna i hennes egen åldersklass. En start i Kaleva-spelen skulle också smaka riktigt bra men just nu fokuserar jag på träningen så att målen sen så småningom nås, konstaterar Janette till slut.