Presentation av idrottare: Annina Levälampi

Annina Levälampi börjar nästa termin som den första nivån -I (internationell nivå) idrottaren i Idrottsakademin i Östra Nyland.

Annina Levälampi som spelar för Porvoon Salibandyseura har hört till sin åldersklass landslagstrupp redan i tre år. Hon har VM–tävlingarna 2016 i färskt minne. Annina skadade sig då i gruppspelets sista match mot Tjeckien.
Nu har hon lagt skadan bakom sig och ångar på för fullt framåt. Landslagets (U19) nästa VM spelas i Schweiz i maj 2018. På hösten 2016 startade Innebandyförbundet ett tvåårigt projekt som siktar på framgång i VM-turneringen 2018. Annina är med i träningsgruppen ifrån vilken den slutliga gruppen tas ut till VM-turneringen. Hon har nyss deltagit i förbundets sommarläger i Eerikkilä idrottsinstitut.

Annina: På lägret fanns 40 spelare som tävlar om de slutliga VM-biljetterna. Under sommaren förminskas truppen så att till höstens läger inbjuds endast hälften så många. Den truppen deltar i EFT-turneringen i november i Sverige. Innan den slutliga VM-truppen är spikad spelas ännu ett par landskamper mot Sverige. Konkurrensen är stenhård och det krävs mycket jobb innan en plats i laget är säkrad.

Nu på sommaren tränar jag med mitt lag fyra gånger i veckan. Utöver det tränar jag en del på egen hand. Målet är att vara en av de flickor som får representera Finland i U19 VM i maj i Schweiz.
Innan det prioriterar jag PSS damlags framgång under kommande säsong. Bronsmedaljen från senaste säsong smakade jättebra och siktet är förstås ställt på nya medaljer i fortsättningen också.

Du börjar höstterminen som idrottsakademins första idrottare med nivå-I status. Det ger dig möjlighet att använda dig av idrottsakademins stödfunktioner på ett brett plan. Hur har du tänkt utnyttja detta?
Jag kommer åtminstone att sköta muskelvården bättre än tidigare. På så sätt kan jag minska på återhämtningstiden efter hård träning och matcher.
Jag gillar att ta ansvar i matcherna och med mycket bollinnehav bör jag ha ett starkt självförtroende. Med den mentalträning som jag kommer att få genom idrottsakademin blir jag ännu starkare på den fronten. Jag besökte redan Borgå Läkarcentral för en idrottarens hälsogranskning. Där fick jag nya idéer om kroppsvård och hur jag kan stärka min kropp.

Idrottsakademins morgonträningar startade för innebandyns del i november 2016. Hur tyckte du dessa träningar fungerade?
Mycket bra. Eftersom idrottsakademins morgonträningar dras av PSS egna tränare så kan jag lita på att helhetsbelastningen hålls på rätt nivå. Vi tränade bl.a. mycket teknik och att träna tillsammans med killarna gjorde att jag fick kämpa riktigt ordentligt hela tiden.