PRAO

Ströhös 9:e klassare Elliot Schmidt har varit i akademins kontor på PRAO nu i två veckor. Sportiga Elliots huvudgren är friidrott och där satsar han främst på häck och sprint. Förra sommaren deltog han i sin egen åldersklass FM-tävlingar. I huvudgrenen 100m häck blev han tyvärr diskad lite för tidigt p.g.a. tjuvstart. Enligt statistiken skulle han har stridit om medalj. Han deltog också i 300m.

Förväntningarna för nästa sommar är höga. Träningarna har även under coronatiden varit i full gång. Uusimaa-areena har man kunnat träna i, vilket har varit mycket viktigt under de här förhållandena. FM-medalj är det nog meningen att kunna strida om på allvar. Det som också har varit till nytta för träningen har varit yläkoulu- och ANMJ-läger i Pajulahti och häckkliniks träningar på Djurgårdens plan och inne i tunneln. Häckkliniksträningarna blev på paus i december p.g.a. coronarestriktionerna.

Till idrottarens normala vecka hör minst en häckträning, snabbhet och olika hopp. Styrketräning görs nu första året på allvar och det ska man väl se på explosiviteten i sommarens lopp. Lätta dagar innehåller avslappnad, långsam löpning eller lätt muskelkondition. Vilodagar finns också med i veckoprogrammer, så att man hinner återhämta sig. På vintern spenderar Elliot ofta fritiden i kokons backar eller så spelar han med kompisar på dator.

Ansökningen till idrottsakademin för läsåret 2021-22 går igång i slutet av februari. Vad har du för tankar om det?

Såklart ansöker jag dit, säger Elliot. Då får jag mera tid till träningar och det borde väl positivt påverka min utveckling som idrottare.