Mentalträning – en del av helheten

Psykolog Milla Åkerman är med i Idrottsakademin som specialist på mentalträning. Redan under studietiden väcktes hennes intresse för psykisk träning. Ett av sidoämnena var idrottspsykologi och en av praktikperioderna tillbringade hon i skidåkarnas träningscenter i Vuokatti där hon följde med skidtränare Reijo Jylhäs träningsarbete. Förra hösten bestämde hon sig för att satsa mera på detta och sökte in till Sport Focus’ fortbildning. Sport Focus står för bl.a. mentalträningen vid Helsingfors Idrottsakademis (URHEA), konstaterar Milla under vår eftermiddagskaffestund.

Mitt intresse för branschen härstammar säkerligen från mina egna hobbyer. Jag har alltid gillat att röra på mig. Som ung spelade jag ringette på FM-nivå i Vanda. Idag håller jag på med klättring, tennis, skidåkning och löpning så fort kalendern tillåter.

Med mental träning strävar man till att ha kontroll över psyket och det kräver träning på samma sätt som viken som helst annan färdighet.

Den mentala träningsprocessen innehåller kartläggning av idrottarens behov och specificerande av målsättningen. I inledningen är det önskvärt att den ansvariga tränaren är involverad i diskussionerna. Den egentliga träningen sker sen enskilt eller i smågrupp. Jag träffar idrottaren 3-5 ggr. Om det finns behov kan man boka in ännu flera träffar.

Centrala del-områden som bearbetas under träffarna är bl.a.

-Tankar och känslor

-Motivation och målsättning

-Självförtroende och tävlande

-Energinivå och stressbalans

Alla de nämnda del-områden kan stärkas med hjälp av mental träning. Då den idrottsliga målsättningen är högt ställd är den mentala träningens andel lika viktig som utvecklande av det tekniska kunnandet och de fysiska egenskaperna.

Jag önskar att de aktiva tar kontakt. Jag är själv väldigt glad över den här möjligheten att delta i Idrottsakademins verksamhet på det här sättet och jag tror att jag kan bidra till att idrottarna utvecklas till fullständiga, mentalt starka individer med större chans att uppnå sina mål, funderar Milla till slut.

Millas kontaktuppgifter hittar du på hemsidan bakom idrottaren fliken under mental träning rubriken.