Latviassa pidetyissä junioreiden painin PM-kilpailuissa 3 – 4.5.19. Suomi saalisti kaksi mestaruutta. Toisen niistä toi Porvoon Kasperi Kauhanen, joka sarjassa alle 65 kg päihitti neljä vastustajaansa vahvoilla esityksillä. Tähän sarjaan osallistui kymmenen painijaa kuudesta eri maasta. Pohjoismaiden lisäksi Baltian maat olivat mukana kisoissa. Kolme ensimmäistä ottelua olivat Kasperin hallintaa ja hän voitti ne selkein numeroin. Viimeinen ottelu oli tiukempi, vaikka sekin oli kyllä Kasperin kontrollissa koko ajan. Ottelun loppuvaiheessa hän sai kuitenkin varoituksen passiivisuudesta ja tilanne kiristyi 5 – 4 pistetilanteeseen. Ottelua oli kuitenkin enää 7 s jäljellä, joten hän ei päästänyt norjalaista vastustajaansa yllättämään, vaan mestaruus matkasi Suomeen.
Painijalupaus Kasperi Kauhanen aloitti II-asteen opinnot Linnankosken lukiossa viime syksynä ja liittyi samalla Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiaan. Painikausi on tähän asti ollut jo varsin menestyksekäs, mutta kauden päätavoite siintää vielä edessä.
Sitä odotellessa tehdään pieni vilkaisu miehen taustoihin. Kasperi: Oma laji löytyi helposti, kun isän kanssa kierreltiin tutustumassa eri lajeihin. Taisin olla silloin neljä vuotias. Suistohallilla paini sykähdytti ja siitä lähti urheilijan ura alulle. Tosin aluksi oli tietysti muitakin lajeja mukana, kuten salibandy ja jalkapallo. Ne jäivät kuitenkin taka-alalle jo kymmenvuotiaana.
Hyvä menestys KLL:n kisoissa omassa sarjassa 10 – 15 vuotiaana johdatti siihen, että vuonna 2017 oli aika tehdä suurempi päätös satsauksesta urheiluun. Voitin sinä vuonna ensimmäisen Suomen mestaruuteni kreikkalais-roomalaisessa painissa, ja se tietysti helpotti päätöksentekoa. Ottelen kyllä vapaapainissakin, mutta tasoni siinä lajissa ei yllä maailmalla yhtä korkealle kuin kreikkakais-roomalaisessa.
Tällä hetkellä harjoittelen arki-illat Helsingissä perjantaita lukuunottamatta. Treenit siellä vetävät painiliiton Juha Lappalainen ja Veli-Karri Suominen. Harjoittelemme Maunulan Liikuntahallissa klo 17.30 – 19.00 välissä ja kotiin ehdin siinä hieman ennen kahdeksan illalla. Joskus käymme siellä myös sunnuntaisin. Porvoossa valmennuksestani huolehtii Harri Uusimäki. Hän on usein mukana myös akatemian aamuharjoituksissa. Lisäksi olen osallistunut säännöllisesti akatemian maanantain kehonhuoltotreeniin Kokonhallilla. Kalle Tolsan vetämä treeni on sopinut minulle erittäin hyvin.
Tällä kaudella on jo tapahtunut paljon. Syksyllä saatiin uusi painisali käyttöön. Minut valittiin myös mukaan miesten maajoukkueleiritykseen Kuortaneelle. Yhden leirin olen ollut mukana. Miehet ottivat minut hyvin vastaan. Sain kyllä tosi tehokkaan leirijakson aikaiseksi.
Vielä mielenkiintoisempi kokemus oli oma leiri Minskissä Valko-Venäjällä. Asuin hyvän kilpakumppanini kotona. Olimme tutustuneet aikaisemmin EM-kisoissa, jossa hän voitti EM-pronssia alle 18 v. sarjassa. Treenit siellä olivat pidempiä, n. 2 – 2½ h- mittaisia. Voimaharjoittelu oli lähellä sitä, mitä teen kotonakin. Apuvälineenä kuminauhaa käytettiin paljon.
Valko-Venäjän matkan lisäksi olen käynyt tänä talvena kisaamassa ulkomailla Pietarissa ja Tsekeissä. Molemmissa kisoissa tuli hyvää kokemusta. Pietarissa voitin neljä ottelua ja hävisin yhden. Tsekeissä 5 voittoa ja yksi tappio.
Menestystä on tullut myös kotimaan kamaralla. Ensin SM 20-sarjassa hopeaa ja sitten Suomen mestaruus 18-vuotiaiden sarjassa.
Miten opiskelun ja urheilun yhdistäminen on onnistunut?
Lukioon tullessani päätin, että pitkitän hieman opiskeluaikaa, jotta kokonaiskuormitus ei kasva liian suureksi. Poissaoloja tulee leirien ja kilpailumatkojen takia, mutta opettajat ovat olleet ymmärtäväisiä. Enemmän ovat kuitenkin sairastelut haitanneet opiskelua kuin nämä minun urheilutouhut. Akatemian aamuharjoituksiin olen pystynyt osallistumaan joka jaksolla ja ne ovat tuoneet hyvän lisän kokonaisuuteen. Etenkin maanantain lihashuoltoharjoitus on ollut mieleeni.
Olen myös hyödyntänyt akatemian henkisen valmennuksen asiantuntijaa. Keskustelut Millan kanssa (psykologi Milla Åkerman) ovat auttaneet käsittelemään esim. kilpailutilanteita uudella tavalla.
Miten tästä eteenpäin?
Kauden päätavoite on EM-kisat Italiassa kesäkuun lopussa. Nyt nälkäisenä niitä kohti!