Psyykkinen valmennus osana kokonaisvalmennusta

 

Psykologi Milla Åkerman on mukana urheiluakatemiassa psyykkisen valmennuksen asiantuntijana.

”Jo opiskeluaikana heräsi kiinnostus psyykkistä valmennusta kohtaan. Yhtenä sivuaineena oli liikuntapsykologia ja opiskeluun liittyvistä työelämän harjoitusjaksoista yksi kului talvilajien valmennuskeskuksessa Vuokatissa hiihtovalmentaja Reijo Jylhän valmennustyöskentelyä seuratessa. Olen jatkokouluttanut itseäni liikuntapsykologian osa-alueelta Sport Focuksessa, joka nykyisin vastaa mm. Helsingin Urheiluakatemian (URHEA) psyykkisen valmennuksen osa-alueesta”, toteaa Milla iltapäivän kahvituokiossamme.

Kiinnostukseni alaa kohtaa juontaa varmaankin omasta harrastustaustastani. Olen aina nauttinut liikunnasta. Nuorena pelasin ringetteä SM-tasolla Vantaalla. Nykyisin kiipeily ja tennis hiihdon ja juoksun ohella täyttävät mukavasti kalenteria silloin, kun siellä on tilaa .

Psyykkinen harjoittelu on parhaimmillaan mukana kaikessa urheiluun liittyvissä harjoituksissa ja suorituksissa ja vaatii harjoittelua siinä missä mikä tahansa muukin ominaisuus.

Psyykkisen valmennuksen prosessi pitää sisällään kartoituksen urheilijan tarpeista ja määrittelyn toiminnan tavoitteista. Tässä alkuvaiheessa olisi toivottavaa, että vastuuvalmentaja olisi mukana keskusteluissa. Varsinainen valmennus tapahtuu yksilöllisesti tai pienryhmissä. Tapaamisia on 3 – 5 krt. Tarvittaessa voidaan myös varata aikaa useammallekin tapaamiskerralle.

Keskeisiä asioita, joita voidaan käsitellä näissä tapaamisissa ovat mm.

– Tunteet ja ajattelu – Tunteiden ja ajattelun vaikutukset urheilusuoritukseen

– Motivaatio ja tavoitteet – Motivaatioon vaikuttaminen ja  ja sopivat tavoitteet

– Itseluottamus ja kilpaileminen – itseluottamuksen vahvistaminen ja kilpailemisen taito

– Vireystila ja stressin säätely – Kokonaisjaksaminen, vireystila  ja stressin säätely

Kaikkia näitä osa-alueita voimme siis vahvistaa psyykkisen valmentautumisen kautta. Kun tavoitteet urheilu-uralla on asetettu korkealle, on psyykkinen valmentautumisen osuus yhtä tärkeä kuin taidon ja fyysisten ominaisuuksien kehittäminen.

Toivon, että urheilijoilla on matala kynnys ottaa minuun yhteyttä. Olen itse innoissani tästä mahdollisuudesta olla mukana akatemian toiminnassa ja uskon, että voin omalta osaltani olla auttamassa urheilijaa kehittymään kokonaisvaltaisesti ja näin edesauttaa omien tavoitteidensa saavuttamisessa, toteaa Milla juttutuokion päätteeksi.

Millan yhteystiedot löytyvät etusivulta urheilijalle-palkin alta Psyykkisen valmennuksen kohdalta.