Matilda Svahn EM-kisoihin

Borgå Gymnasiumissa opiskeleva Matilda Svahn valittiin tällä viikolla Valenciassa, Espanjassa 9. – 13.7. pelattaviin golfin nuorten EM-kisoihin. Suomen joukkueessa on yhteensä 6 tyttöä. Matildalle tämä on jo toinen kerta, kun hän osallistuu kyseiseen kilpailuun. Kaksi vuotta sitten turnaus pelattiin Suomessa ja silloin Suomen joukkue ylsi B-lohkon voittoon.

Uskon, että tuosta aikaisemman kisan kokemuksesta on nyt hyötyä, toteaa Matilda haastattelussa. Tavoitteenamme on tällä kertaa selviytyä mukaan A-lohkon kahinoihin. Se tarkoittaa, että meidän pitäisi olla kahden ensimmäisen pelipäivän jälkeen joukkueena yhteispisteissä yhdeksän parhaan joukossa.

EM-turnauksessa kaksi ensimmäistä päivää ovat lyöntipelipäiviä, joiden perusteella maat sitten jaetaan kolmeen eri lohkoon. Parhaat pelaavat A-lohkossa ja ratkaisevat seuraavan kolmen päivän aikana reikäpelissä EM-mitalien kohtalon.

Valintaa Suomen joukkueeseen edelsi hyvin sujunut alkukausi. Etenkin viikko sitten pelattu Nokian Finnish tour- osakilpailu, jossa sijoituin neljänneksi ja samalla parhaaksi amatööripelaajaksi, vahvisti edustuspaikkani.

Hyvin sujunut talven harjoituskausi on tuonut varmuutta pelaamiseen. Kävin kolme kertaa Espanjassa 1 – 2 viikon leireillä hakemassa pelituntumaa, mutta pääosin harjoittelu tehtiin täällä kotisuomessa. Tekniikkaan panostettiin paljon. Kävin tekemässä lyöntiharjoituksia Uusimaa-areenalla ja Helsingissä Tapiolassa, jossa valmentajani Mikael Piltz asuu. Hän tuli valmentajakseni neljä vuotta sitten, kun pääsin mukaan Selänne – Piltz-akatemiaan. Silloin aloin myös selkeästi satsaamaan enemmän tähän harrastukseen. Fysiikkapuolen harjoittelustani on vastannut toista vuotta valmentaja Kalle Tolsa.

Tulevaisuuttaan Matilda hahmottelee näin: Pari vuotta on vielä lukiota jäljellä täällä Porvoossa. Sain nyt ensimmäisenä vuonna suoritettua 33 kurssia. Opiskelun ohessa ehdin myös osallistua kohtuullisen hyvin urheiluakatemian harjoituksiin. Jos tulevana lukuvuotena saan kasaan saman verran, jää viimeiselle vuodelle enää kymmenisen kurssia. Sen jälkeen tavoitteena on päästä jenkkeihin yliopistoon jatko-opiskelemaan urheilijastipendin turvin. Suomesta on lähtenyt useita tyttöjä sinne ja palaute on ollut hyvää. Tämän ja ensi kesän kisoissa pitää pystyä antamaan yliopistojen valmentajille hyviä näyttöjä tasostani. Heitä kiertelee jatkuvasti Euroopan kisoissa tarkkailemassa pelaajia. Valencian kisa on hyvä näyttöpaikka. Sen lisäksi pelaan elokuussa Skotlannissa turnauksen, jossa valmentajia on myös varmasti paikalla.

Lopullinen haave urheilijan polulla Matildalla on päästä pelaamaan ammattilaisena. Se tarkoittaisi todennäköisesti jäämistä Amerikan mantereelle, sillä lajikulttuuri on vahvimmillaan siellä.

Urheilijan ura on siis Matildalla kiikarissa. Eteneminen on sujunut toistaiseksi suunnitelmien mukaisesti ja päämäärätietoisella nuorella naisella on motivaatio korkealla. Jäämme odottamaan tuloksia Valencian auringon alta.